Doprava do Balíkovny jen za 49 Kč! 

Knihobot
Doporučení KnihobotuNejlepší knihy

Nejlepší fantasy, které doporučuje Knihobot

robot
Ondra z Knihobotu
2. 9. 2024

Dali jsme hlavy, meče i magické artefakty dohromady a přinášíme vám knihobotí tipy na nejzajímavější knihy z žánru fantasy. Od skutečných klasik přes vlivné kultovky po moderní ságy… prostě výběr, za který dáme prsten do ohně. Tak na ně hoďte očko, nasajte inspiraci a vrhněte se do čtení!

Archiv Bouřené záře: Cesta králů

Brandon Sanderson

Série čtyř pořádných bichlí (a dvou novel) z fantasy světa Rošáru, zmítaného – ano, uhodli jste správně – bouřemi! Během nich se uvolňuje energie, tzv. bouřná záře, kterou je možné využít k nejrůznějším účelům. A krom toho existují i jedinci, kteří díky záři nabývají mimořádných schopností. Pátý díl by měl v USA vyjít už letos v prosinci, takže nejvyšší čas začít louskat.

"Neotřelé zasazení, spousta originálních nápadů, absence trpaslíků, elfů a "tradiční fantasy magie". Skvostné budování světa, v němž do sebe jednotlivé prvky hezky zapadají a vzájemně se doplňují. A také zajímaví protagonisté, kteří se postupně namáčí v zápletce a většinou si ani nevšimnou, že jsou v ději až po uši. Několikrát se mi stalo, že mi při čtení běhala husina!"

David Pohan – Produktový vývoj

Pán prstenů

J. R. R. Tolkien

Asi nejslavnější zástupce (a současně zakladatel) moderního fantasy žánru. V době svého vydání sice příliš parády neudělal, ale po jeho objevení americkou kontrakulturou v 60. letech 20. století nabyl kultovní status. A ten už se ho nepustil. K dnešnímu dni tak mají středozemská trilogie a další Tolkienovy knihy miliony fanoušků po celém světě. A inspirovaly srovnatelně slavnou filmovou adaptaci, televizní seriál, celou řadu hudebníků i nepočítaně spisovatelů a spisovatelek. Jeden prsten zkrátka stále vládne (skoro) všem.

"Fascinuje mě detailní fantastický svět, který Tolkien vytvořil. A který dodnes působí dojmem toho, že opravdu žije a má za sebou bohatou historii. Když k tomu přidám velkolepost příběhu, sympatické postavy a jedno z nejlepších literárních putování, dá mi to dohromady důvody, proč se k Pánu prstenů pořád vracím."

Hana Gazdošová – Marketing

Barva kouzel

Terry Pratchett

Zeměplocha je dnes už klasická série čítající 41 knih, několik komiksů, filmů nebo divadelních her. Kdo Pratchettův svět nesený čtyřmi slony na krunýři obří vesmírné želvy ještě nenavštívil, udělá nejlépe, když se do některého z příběhů hned začte. Na takhle výbušně vtipnou směs fantasy parodie, popkulturních odkazů a společenských komentářů vás totiž žádný popisek nepřipraví.

"Rozhodně musím zmínit celou zeměplošskou sérii! Líbí se mi, jak je zde víc dějových linií, které se občas proplétají. Navíc je to celé velmi (britsky) vtipné, což hodně cením. A i slabší díly jsou pořád super!"

Adam Nógell – Marketing

Šest vran

Leigh Bardugo

Dvojice románů z tzv. Grišaverza. Tedy fantasy světa z pera Leigh Bardugo, v němž hraje zásadní roli inspirace carským Ruskem. Ten díky nedávné seriálové adaptaci našel řadu nového čtenářstva, ale Vrány si užijete, i když mezi ně nepatříte. Šestice outsiderů, kteří nejdou pro ránu daleko, totiž chytne za srdce každého, kdo si potrpí na kvalitní dobrodružství a řádnou porci romantiky.

"Spolu s Prohnilým městem young adult duologie, co nadchne všechny fandy morálně šedých jedinců, kteří nemají co ztratit a pro inteligenci nejdou daleko. P.S.: Číst předtím Grišu není třeba!"

Zuzana Horká – Produktový vývoj

Gormenghast

Mervyn Peak

Kultovní série románů od spisovatele a ilustrátora Mervyna Peaka, pojednávající o panoptiku obyvatel obrovského hradu Gormenghast. Trilogie, která se vymyká většině žánrových klišé a v řadě ohledů vzdoruje označení za fantasy, popisuje bizarní, podmanivý mikrokosmos svázaný podivnými rituály a tradicemi. 

"Fantasy “avantgarda”, jejíž autor navazuje na evropský modernismus, Dickense i vlastní zkušenost z bojišť druhé světové války (Peak byl mmj. jedním z prvních Britů, kteří na vlastní oči viděli peklo koncentračních táborů). Výsledkem je lehce surreálná, klaustrofobní a groteskně zábavná freska světa, do kterého by se možná leckdo chtěl podívat, ale rozhodně by v něm nechtěl žít."

Ondřej Kosnar – Marketing

Levá ruka boží

Paul Hoffman

Hlavním hrdinou téhle populární temné fantasy je chlapec Cale, který se ocitl v osidlech krutých a fanatických Vykupitelů. Ve světě, kde zuří konflikt mezi Vykupiteli a Antagonisty se to hemží řadou postav a dějových zvratů, které si získaly spousty fanoušků po celém světě. 

"Trochu jiná fantasy, která čerpá z motivů assassinů a padlých andělů. Zlo tady má hlavní roli a taky platí, že není hrdina jako hrdina."

Eliška Beránková – Katalogizace

Hraničárův učeň

John Flanagan

Dvanáctidílná fantasy série o Willovi a jeho přátelích z hradu Remontu. Will se toužil stát rytířem, ale kvůli malému vzrůstu se svého snu musel vzdát. Místo toho se dostane do učení k hraničáři Haltovi, se kterým se nakonec vydá na nebezpečnou výpravu.

"Moje malá učebnice leadershipu na pokračování. Velmi odlehčeně, ale přitom trefně zachycuje, co je podstatné. Doma navíc čekáme, až budou děti dostatečně staré na zážitkový příběh inspirovaný právě touhle sérií."

Kamila Píchová – Automatizace

Převorství u pomerančovníku

Samantha Shannon

Podle autorčiných slov feministické převyprávění příběhu o svatém Jiří. Poctivá moderní fantasy, která obsahuje draky, politikaření a plasticky vykreslené postavy zpěčující se otravným stereotypům. A protože jde navíc o pořádnou bichli, vydrží vám její čtení nějaký ten pátek či dlouhý zimní večer.

"Skvělá fantasy, se silnými ženskými hrdinkami, mužskými postavami, které nejsou jen svalstvo, a kombinaci politiky s mýty, nad kterou mi zůstával rozum stát."

Zuzana Horká – Automatizace

Un Lun Dun

China Miéville

Miéville si udělal jméno kreativními žánrovými hybridy a svým podílem na vzniku tzv. New Weird vlny. Ze své kdysi vyslovené myšlenky, že by rád napsal knihy ve všech existujících žánrech, už trochu slevil, ještě předtím ale vyšvihnul tuhle městskou fantasy pro mladší čtenáře. V ní navštívíme tak trochu jiný Londýn, v němž se to hemží vražednými žirafami, zlovolným Smogem a živými deštníky.

"Chytré podkopání mýtu o vyvolenosti, manifest všech sidekicků a jasné sdělení o tom, že hrdinství a změn se dosahuje zdola. Kniha, která ukazuje, že literatura pro mladší čtenářstvo nemusí dělat intelektuální ústupky ve sdělení nebo kreativitě, a jejíž přečtení by prospělo i řadě dospělých. Jo, a taky nindža popelnice!"

Ondřej Kosnar – Marketing

Některá z knih není skladem? Pusťte na ni hlídacího psa! A jakmile ji vyčmuchá, dáme vám vědět.